2017 gaat de geschiedenis in als het (voorlopig) veiligste jaar in de commerciële luchtvaart ooit. Het afgelopen jaar was zowel het aantal ongevallen met vliegtuigen wereldwijd als het aantal dodelijke slachtoffers lager dan ooit. Crashes met grote passagierstoestellen bleven zelfs (gelukkig) helemaal uit.
Het voorbije jaar hebben er zich wereldwijd 9 dodelijke vliegtuigongelukken voorgedaan in de commerciële luchtvaart. Daarbij kwamen in totaal 67 mensen om het leven, nl 32 mensen passagiers/bemanningsleden en 35 mensen op de grond.
Cargo-en kleine passagierstoestellen
Het lage aantal dodelijke slachtoffers is te verklaren aan de hand van het feit dat de grootste ongevallen in 2017 met cargo-of kleine passagierstoestellen plaatsvonden. Het dodelijkste incident gebeurde op 16 januari, toen een Boeing 747-cargovliegtuig van ATC Airlines crashte in Kirgizië. Daarbij kwamen 4 bemanningsleden om, net als 35 mensen op de grond. Het dodelijkste incident met een passagierstoestel was een crash van een klein Cesna-vliegtuig in Tanzania waarbij 11 dodelijke slachtoffers (piloot & passagiers) te betreuren waren.
Steeds veiliger
Er vonden intussen al meer dan een jaar lang helemaal geen dodelijke ongelukken meer plaats met grotere passagierstoestellen. De laatste zware crash dateert van 28 november 2016, toen een chartervliegtuig van de Boliviaanse airline LaMia in de bergen in de buurt van de Colombiaanse stad Medellin neerstortte door brandstoftekort. Bij de crash kwamen 71 mensen om het leven, onder wie 19 leden van de Braziliaanse eerste klasse voetbalploeg AF Chapecoense.
Het aantal doden bij ongelukken met passagierstoestellen daalt al 20 jaar gestaag. Vliegen is intussen zo veilig dat er volgens de veiligheidsstatistieken wereldwijd slechts 1 persoon door een vliegtuigongeluk sterft per 9,2 miljoen vluchten.
Grootste gevaar
De grootste gevaren voor de passagiersluchtvaart zijn momenteel terrorisme & brand aan boord door lithium-Ion batterijen in ingecheckte bagage aangezien deze vuur kunnen vatten. De meeste airlines verbieden dan ook dit soort oplaadbare batterijen (gebruikt in laptops, tablets, gsm’s, fototoestellen, etc) los mee te nemen in valiezen en laten ze alleen toe in handbagage.