23/07/2024- Thailand heeft zijn visumvrije inreisregeling uitgebreid naar 93 landen om het toerisme naar het land een extra boost te geven. Ook kunnen toeristen uit die 93 landen – waaronder ook de Beneluxlanden- sinds vorige week 60 dagen ipv 30 zonder visum in het land verblijven.

Toerisme is een belangrijke pijler van de Thaise economie, maar is nog niet volledig hersteld van de Coronapandemie. Thailand registreerde 17,5 miljoen buitenlandse reizigers in de eerste zes maanden van dit jaar, wat een stijging is van 35% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De meeste bezoekers kwamen daarbij uit eigen regio, nl China, Maleisië en India. Maar die bezoekcijfers zitten echter nog niet op niveau van voor de pandemie.

 

Visumvrije toegang en visum voor digitale nomaden

De Thaïse overheid wil dus extra inspanningen doen om opnieuw meer buitenlandse reizigers naar het land te krijgen. Eerder dit jaar werd beslist om reizigers uit 57 landen een visumvrije toegang te geven voor 30 dagen. Nu is die maatregel dus uitgebreid naar 93 landen en een visumvrije toegang voor 60 dagen. Het gaat daarbij wel enkel over reizigers die het land komen bezoeken voor toeristische doeleinden of voor korte zakelijke trips.

Thailand introduceert ook een nieuwe visummaatregel, het Destination Thailand Visa (DTV) voor telewerkers, digitale nomaden en freelancers en voor deelnemers aan speciale activiteiten zoals bv Thaise kooklessen, sporttrainingen, medische behandelingen, seminars en muziekfestivals. Buitenlanders die dit visum willen aanvragen moeten een bewijs van voldoende financiële fondsen of een garantie van niet minder dan 500.000 Baht hebben voor de duur van het verblijf. De kost voor dit DTV bedraagt 10.000 Baht.

 

Belgische toeristen

Ook het aantal toeristen uit België die naar Thailand reizen, is sinds de Coronacrisis teruggevallen. Het wegvallen van een rechtstreekse vluchtverbinding is één van de verklaringen. Sinds 2020 verdween immers de vluchtlijn Brussel-Bangkok van Thai Airways en werden tickets naar Thailand dus ook duurder.

Maar goed nieuws: op 1 december van dit jaar wordt deze vluchtlijn eindelijk weer opgestart. Verwacht wordt dat deze geherintroduceerde vluchtlijn een boost zal geven aan het aantal Belgische reizigers naar Thailand.

Foto’s @ Unsplash & TAT