8/10/2024- Dat de Belg zijn reislust weer volledig terug heeft en dit jaar zelfs nog meer op reis gaat dan vorig jaar, lijdt geen twijfel. Volgens de recentste ABTO-cijfers bleek eind juli al 94% van het totaal aantal reizen van 2023 geboekt. Opvallend: de Belgische reiziger boekte afgelopen zomer veel minder last-minutes én maakte nog meer gebruik van een reisprofessional.

Last minutes zijn vooral populair in de zomermaanden. Maar dit jaar waren ze dat duidelijk minder. In juni en juli – traditioneel 2 topmaanden voor last minute boekingen – werden er dit jaar 17% minder last minutes geboekt dan vorig jaar. Als het over vliegvakanties gaat, zien we zelfs een daling van maar liefst 48%. Aan het weer kan het niet gelegen hebben want dat was niet om naar huis over te schrijven. Maar veel consumenten hoopten op spotprijsjes en die waren er dit jaar – wegens de sterke vroegboekingen in eigen land en andere landen- zo goed als niet. In totaal werden er daardoor in ons land zo’n 1,2 miljoen last minute reizen minder geboekt.

 

Strandvakanties en rondreizen populairst

Het aandeel vliegvakanties steeg weer van 15,9 naar 17,7%. De prijzen voor vliegvakanties stegen deze zomer nochtans met gemiddeld 14%, maar dat is een pak minder dan de prijsstijgingen voor andere types van vakantie. Voor een vliegvakantie werd deze zomer gemiddeld 1465 Euro betaald.
74% koos voor eigen vervoer naar zijn vakantieadres, maar dat is toch 3% minder dan vorige zomer. Dat Frankrijk en België de favorietste bestemmingen blijven voor de Belg zijn, maakt een autovakantie natuurlijk populair. Op plaats 3 van favoriete vakantiebestemmingen staat Spanje, gevolgd door Nederland, Italië en Duitsland. Griekenland, Oostenrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk maken de top 10 volledig.
Strandvakanties (23%) en rondreizen (22%) blijken trouwens het populairst bij Belgische reizigers, maar ook het aantal Belgen dat deze zomer voor een cruise koos, steeg enorm. Het marktaandeel van cruises verdubbelde deze zomer zelfs bijna van 1,4 maar 2,2%. Daarnaast koos 18% voor een citytrip, 6% voor een wellnessvakantie en opteerde 10% voor een georganiseerde (groeps)rondreis.

 

Meer beroep op de reisprofessional

Het internet verliest terrein als het om reisboekingen gaat. Deze trend zette zich post Corona in en zet zich dus verder. 334% procent schakelde afgelopen zomer een touroperator of reisagent in voor het boeken van zijn vakantieaccommodatie, voor het transport was dat zelfs 44%. Het steeds groeiende besef van service en bescherming die reizigers genieten als ze via de georganiseerde reisindustrie boeken, is daar ongetwijfeld niet vreemd aan.

 

Foto’s @ Unsplash