Ryanair sluit aankomend zomerseizoen haar vliegbasissen op de Duitse luchthavens Dortmund, Dresden en Leipzig. Ook zal de Ierse lowcost airline minder toestellen in Berlijn stationeren én schrapt het heel wat vluchten naar Hamburg. Aanleiding is een geschil met de Duitse regering over stijgende luchtvaartbelastingen.

Ryanair hekelt de stijgende luchtvaartbelastingen en de toenemende kosten voor beveiliging en luchtverkeersleiding, die volgens het bedrijf “onhoudbaar zijn”. Ze roept de Duitse regering dan ook op om deze belastingen direct af te schaffen, de kosten voor luchtverkeersleiding te verlagen en de stijging van beveiligingskosten uit te stellen.

Door de drastische beslissing zal het aantal passagiers in Duitsland komende zomer met 12% afnemen, zo voorspelt Ryanair zelf. Dit betekent een daling van 1,8 miljoen beschikbare vliegtuigseats.

Dat de beslissing van Ryanair mensens is, leert de ervaring met Brussels Airport. Omwille van de volgens hen te hoge luchthaventaxen haalde de prijsvechter enkele jaren geleden al al haar gestationeerde toestellen op de luchthaven weg. Er wordt nu enkel nog met in het buitenland gestationeerde toestellen naar Brussel gevlogen.

 

Ook andere airlines bezorgd

Ook andere airlines kijken bezorgd naar de stijgende luchtvaartkosten in Duitsland, niet in het minst Lufthansa die de nationale luchtvaartmaatschappij van het land is en dus zeer zwaar wordt geconfronteerd met de zwaar stijgende kosten, waardoor haar concurrentiepositie tov andere luchtvaartmaatschappijen daalt.

Prijsvechter EasyJet heeft bovendien ook al stappen ondernomen om het aantal vluchten in Duitsland te verminderen.