03/09/2024- Heb je een geweldige reis geboekt, maar kun je door onverwachtse omstandigheden niet meer gaan? Of misschien ben je uiteen met je partner en zie je het niet meer zitten om samen te reizen? Kan je in die gevallen je reis overdragen aan een andere persoon? Travel Like A Pro legt het je uit! 

Allereerst moet je weten of je reis als pakketreis is geboekt of niet. Dankzij de Europese wetgeving is het namelijk in de meeste gevallen mogelijk om een pakketreis over te dragen aan een andere persoon, zonder dat je de volledige reissom hoeft te verliezen.

 

Wat is een pakketreis?

Een pakketreis is een combinatie van minstens twee verschillende soorten reisdiensten, zoals vervoer, accommodatie of autohuur, die samen worden geboekt voor één gezamenlijke prijs. Deze reizen vallen onder de Richtlijn (EU) 2015/2302 betreffende pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen, die reizigers in de Europese Unie uitgebreide bescherming biedt.

Boek je je volledige reis (vlucht + accommodatie en eventueel huurwagen, excursies, enz) bij een erkende touroperator of reisagent, dan is dit zo goed als zeker een pakketreis.

Boek je 2 verschillende reisdiensten op een website, dan is dit echter niet automatisch een pakketreis. Op de website van touroperators en reisagenten worden pakketreizen meestal aangeboden als 1 geheel (met 1 eindprijs), maar boekingssites als Booking, AirBnB, etc zijn louter platformen (waarop aanbieders kunnen adverteren) die meestal geen enkele verantwoordelijkheid als reisorganisatie dragen en dus ook meestal niet onder de wetgeving inzake pakketreizen vallen. Zij bieden de reisdiensten dan ook zelden samen maar wel apart aan, namelijk doordat je bv eerst je verblijf boekt en dan pas je 2e dienst (via een link naar een externe partner) regelt. Je rekent daarbij niet alles af onder één gezamelijk gepresenteerd bedrag en de reservatiesystemen van de boekingssites zijn ook niet gekoppeld (dwz dat je gegevens niet automatisch staan ingevuld bij de website waarnaar je wordt doorgelinkt), dan is dit ook geen pakketreis.

Hetzelfde is het geval als je op de website van een airline een ticket boekt en dan via een icoon/link op hun site naar de site van een externe partner surft om bv een verblijf of huurwagen te boeken. Dit zijn geen pakketreizen en je geniet dus ook niet de bescherming die pakketreizen bieden.

 

Gekoppeld reisarrangement

Wanneer je echter pro-actief door de ene boekingswebsite/airline website wordt uitgenodigd om een andere dienst bij te boeken na het afrekenen van die eerste dienst (bv via een pop up) en de boekingssystemen zijn gekoppeld, dan faciliteert die eerste aanbieder de tweede aankoop. Gebeurt die 2e aankoop dan binnen de 24 u na de aankoop van de eerste reisdienst, dan spreken we over een gekoppeld reisarrangement. Maar dus niet over een pakketreis.

Pakketreizen zijn namelijk aan meer juridische voorwaarden gebonden dan gekoppelde reisarrangementen en bieden ook altijd meer bescherming. Een gekoppeld reisarrangement biedt alleen bescherming als de aanbieder van de 2e aangekochte reisdienst failliet gaat. Dan moet de aanbieder van de eerste reisdienst daar een oplossing voor zoeken. Maar door die laatste verplichting zullen boekingssites en airline sites je nog zelden pro-actief doorverwijzen naar een parner. Ze geven je op hun site enkel de mogelijkheid om bij een partner te boeken, maar het gaat over een aparte boeking. En je geniet dus geen enkele bescherming.

 

Overdracht van een pakketreis

Maar laten we ervan uitgaan dat je dus wel degelijk een pakketreis hebt geboekt. Dan heb je volgens de Europese wetgeving het recht om je pakketreis over te dragen aan een andere persoon, onder bepaalde voorwaarden…

  1. Tijdige verwittiging: Je moet de reisorganisator tijdig (uiterlijk zeven dagen vóór de aanvang van de reis) schriftelijk informeren dat je de reis wilt overdragen. Dit geeft de organisator voldoende tijd om de administratieve wijzigingen door te voeren.
  2. Instemming van de nieuwe reiziger: De persoon aan wie je de reis wilt overdragen, moet akkoord gaan met alle voorwaarden van de geboekte pakketreis. Het is belangrijk dat deze persoon zich bewust is van de details en eventuele bijkomende kosten van de reis.
  3. Extra kosten: De reisorganisator mag redelijke kosten in rekening brengen voor de overdracht van de reis. Deze kosten moeten echter eerlijk en transparant zijn en mogen geen extra winst voor de organisator betekenen. Meestal gaat het om administratieve kosten, maar het is altijd verstandig om dit van tevoren bij de organisator na te vragen.

Opgelet: Sommige delen van de reis, zoals het vervoer per vliegtuig, kunnen specifiek op naam van de reiziger geboekt zijn. Het wijzigen van deze gegevens kan leiden tot extra kosten of zelfs de noodzaak om nieuwe tickets te boeken. Dit verschilt per luchtvaartmaatschappij en de voorwaarden die zij hanteren.

 

Bijzondere Omstandigheden

In sommige gevallen kan een reisorganisatie de overdracht van een pakketreis weigeren, bijvoorbeeld als de reis bepaalde exclusieve voorwaarden bevat die niet kunnen worden aangepast. Dit kan het geval zijn bij groepsreizen met een vast aantal deelnemers, of bij reizen die bepaalde leeftijds- of gezondheidsvereisten hebben. Het is altijd verstandig om de voorwaarden van de reis goed door te nemen voordat je een overdracht probeert te regelen.

 

Wat met vliegtuigtickets en hotels?

Boek je zelf alles apart, dan ben je – zie je uitleg inzake pakketreizen/gekoppelde reisarrangementen- ook niet beschermd door de Europese wetgeving en ben je afhankelijk van de policy van de airline of het hotel.

Sommige airlines maken er geen probleem van om een ticket op een andere naam te zetten (opgelet, vaak kan dit niet kosteloos), maar andere maatschappijen weigeren dit standaard. Soms hangt het ook van de boekingsklasse van het ticket af.

Hotels worden – zeker via websites- echter vaak op 1 naam geboekt. De 2e persoon die in de kamer logeert, wordt vaak nog niet opgegeven bij boeking vooraf. Een naamswijziging is daar vaak vaak minder een probleem, zolang de persoon bij aankomst maar juist wordt geregistreerd en de kamer correct is/wordt betaald.

Foto’s @ Unsplash