27/09/2023- “De vraag naar reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland is zeker gegroeid” zo stellen bestemmingsspecialisten Best of Travel/Aussie Tours en Wings’n Wheels. Down under trekt ook heel wat repeaters aan. Maar post-Covid moet je toch een stuk meer neertellen voor de bestemmingen, zo blijkt.
Australië, Nieuw-Zeeland en de Pacific zijn al meer dan 40 jaar het actieterrein van Aussie Tours. “Sinds we ook andere continenten zijn gaan aanbieden, is het aandeel van Down Under in onze verkoop verminderd, uiteraard. Australië blijft wel onze belangrijkste bestemming, het land is ook zo groot dat je er meermaals naartoe kan. Dat merken we aan ons cliënteel: we hebben flink wat repeaters,” dixit Heidi Flamand. “En vergeet niet: er wonen best wat Belgen in Australië, dat zorgt voor family & friends-trafiek. Die mensen komen niet bij ons.”
Hoe groot die Belgische reismarkt richting Australië dan wel is, blijkt geen van beide gesprekspartners te kunnen zeggen. Uit de Visitors arrivals/Short term van het Australische Bureau voor Statistiek leren we dat in het precoronajaar 2019-2020 iets meer dan 23.000 Belgen het land zijn binnengekomen.
Dat is misschien verrassend veel, maar in dat cijfer zitten zowel toeristen, zakenlui als andere passanten. Heidi Flamand (Aussie Tours): “Australië is in april-mei ’22 heropend, ik ben toen meteen naar een vakbeurs gegaan. Nieuw-Zeeland is pas vorig jaar in de herfst opengegaan”. Dat reflecteert zich in de statistieken: de maandelijkse bezoekersaantallen voor Australië gaan van nagenoeg nul naar enkele honderden, om vanaf september ’22 te klimmen naar precorona-niveau: tussen duizend en tweeduizend.
Meer vraag en langer
Geert Raes van touroperator Wings’n Wheels – die naast hun specialisatie Noord-Amerika ook een afdeling Oceanië heeft- signaleert alvast dat de vraag voor reizen naar Down Under “volledig hernomen is: “Er is meer vraag, mensen maken langere reizen en de budgetten zijn groter. Ik denk dat mensen door corona nog meer gaan beseffen dat ze (droom)reizen niet moeten uitstellen. Dit gezegd zijnde, Australië of Down Under zijn geen impulsreizen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een weekje Washington of New York. Wie aan zulke reis denkt, zal zo’n project veel meer plannen.” Dat laatste bevestigt Heidi Flamand: “kandidaatreizigers naar Down Under hebben meestal een vrij goed idee wat ze willen doen of waar ze naartoe willen”.
De grootte van de bestemming is bovendien van aard dat je voor een reis al snel meerdere weken moet uittrekken. “Wij werken met een zogenaamd hub and spoke-model,” dixit Geert Raes. “Meest gevraagd zijn Sydney, Alice Springs, Darwin, Cairns en Melbourne. Vanuit die hubs vertrek je dan voor enkele dagen selfdrives naar bezienswaardigheden in de buurt: nationale parken, de mooiste scenic routes en dergelijke. Perth aan de westkust is meestal het laatste blokje dat wordt gekozen.”
Geert Raes gewaagt niet per se van een verminderd vluchtaanbod richting Oceanië. “Ik denk dat Emirates een heel belangrijke speler is op die markt. Vergeet niet dat zij een samenwerking met Qantas hebben opgestart. Ook andere carriers uit het Midden-Oosten nemen wel wat trafiek voor hun rekening.” En hebben duurdere vluchtprijzen geen negatief effect? “Ik heb niet die indruk. Ik denk dat de lange vluchttijd soms eerder een remmende factor kan zijn.”
Australië wordt duurder
Bij Aussie Tours klinkt het enigszins anders. “Australië is nu al twee seizoenen open, daar is het stilaan back to normal. Vergeet ook niet dat Australiërs tijdens corona veel in eigen land hebben gereisd. Maar de prijzen sinds corona zijn wel met 20-30% gestegen, dus is vroeg boeken zeker geen overbodige luxe. En men heeft problemen om de juiste mensen te vinden. Dat laatste is geen uniek Australisch fenomeen, dat geldt voor de hospitality industrie wereldwijd. Maar we merken toch dat die hogere prijzen sommige kandidaatreizigers doen afhaken.”
Nieuw-Zeeland camperland
Er is bovendien een groot verschil tussen Australië en Nieuw-Zeeland. “Die bestemming is vooral populair tijdens onze winter, terwijl Australië meer een yearround bestemming is,” laat Heidi Flamand verstaan. Nieuw-Zeeland is ook vooral een camperbestemming waarbij mensen proberen de highlights op beide eilanden trachten te combineren.
Wel opmerkelijk: de eilanden in de Stille Oceaan, met Tahiti en Frans Polynesië op kop, doen het dezer dagen blijkbaar erg goed. “Frans-Polynesië is al in oktober ’21 heropend, daar hebben we toen al klanten naartoe gestuurd. De belangstelling is groot, ook voor de zomer ’24,” klinkt het in Roeselare. Meer algemeen laat Geert Raes noteren “dat voor de verre reizen de vakantiespreiding ons zeker niet schaadt.”