16/06/2024- Begin deze maand mochten een veertigtal enthousiaste reisagenten in het spoor van touroperator TUI vijf dagen lang Slovenië verkennen. Het relatief kleine landje – verscholen tussen Italië, Kroatië en Oostenrijk-  was voor velen nog een onbekende vakantiebestemming. Onterecht, zo blijkt na de heuse TUI Experience Trip. En ook Travel Like A Pro journaliste Eline pakt met plezier haar koffers voor een volgende ontdekking van deze groene parel van Midden-Europa.

 

Tijdens het nemen van de luchtvaartsnelweg verkies ik, als het even kan, graag een zitje aan het vliegtuigraam. De aanwezigheid van de onmetelijke weidsheid en de even ‘niet bereikbaar voor commentaar’ geven me rust. Rust én enthousiasme: ik mag opnieuw op avontuur! Het genoegen van een raamzitje maakt me dus wel vaker gelukkig. Slechts in een, eerder beperkt aantal van de gevallen, is de aanblik vanuit mijn favoriete zitplaats ronduit zo fenomenaal waardoor ik zo mogelijk nog blijer wordt. Laat me van meet af aan duidelijk zijn: het uitzicht bij het aanvliegen naar Ljubljana Airport is er zonder twijfel zo eentje. Na amper een anderhalf uurtje vliegen, weet de Sloveense blauwe ader de Ljubljana-rivier zonder enige moeite mijn aandacht naar zich toe te trekken. Weg van de meest swingende hits die uit mijn hoofdtelefoon weerklinken. De aanblik vanuit het venstertje is blauw, groen en bergachtig.

Niet te verwonderen, zo leert de latere introductie van bevlogen gids Branko – die ons de komende vijf dagen met een onvermoeibaar enthousiasme weet te entertainen: Slovenië mag 4% van de Europese Alpen tot zijn oppervlakte tellen en zo’n 60% van de oppervlakte is er nog vrij voor natuur.

Een groene parel dus, met heel wat mooie hotels die er in veel gevallen een groot aanbod aan thermen en wellness-mogelijkheden op na houden. Heel wat van de hotels die we tijdens onze trip hebben bezochten (o.a. Bohinj Eco Hotel of het domein van het Terme Olimia) beschikken immers over meerdere binnen- en buitenzwembaden, een relax zone of geven toegang tot een spectaculair waterpretpark. Daarnaast zijn er in Slovenië ook diverse Eco-resorts te vinden.

 

 

Bohini: water en bergen

Eerste stop op deze TUI-trip is Bohinj, gelegen op zo’n driekwartier van de Sloveense hoofdstad, waar een ontspannende bowling voor het breken van het spreekwoordelijke ijs zorgt. Enter succesvolle (en iets minder succesvolle) strikes, spares en menig lachsalvo. Geloof me: ik heb meermaals gedacht dat een aantal van de deelnemers moeiteloos de bowlingbal achterna zou vliegen, wat ook bij mij af en toe een stiekeme gniffel deed ontsnappen.

Bekendste trekpleister van Bohinj is er het meer, meteen het grootste en diepste meer van Slovenië en daarmee duchtige concurrent van die andere trekpleister in Bled. Onder het goedkeurend oog van Mount Triglav kun je hier kajakken, suppen of zelfs paragliden.

 

De iets minder avontuurlijke zielen onder ons kunnen dan weer genieten van een panoramische boottocht of hun hoogtevrees bedwingen met behulp van de kabelbaan Mount Vogel. Je kunt in dit gebied prachtig wandelen of in de wintermaanden zelfs skiën. Het uitzicht vanop de top is alvast een uitstekende kennismaking met dat andere Sloveense icoon de Triglav, die het zelfs tot op de Sloveense vlag wist te schoppen. Met z’n indrukwekkende 2.864 meter hoogte is de Triglav dan ook meteen de hoogste berg in de Sloveense Julische Alpen.

 

 

Magie van Bled

Wie Slovenië zegt, zegt natuurlijk ook het meer van Bled. Onder meer het schattige eilandje in het midden van het grote meer spreekt wel vaker tot de verbeelding. Toegegeven, het gebied straalt ook wel een stevige portie magie uit. Zeker wanneer je de authentieke Pletna-roeibootjes langs de oever van het felblauwe meer ziet dobberen die je in alle rust tot bij het charmante eilandje brengen, waar de Maria-Hemelvaartkerk de scepter zwaait.

 

Al is een kleine race tussen de verschillende Pletnabootjes nooit veraf: wie haalt als eerste de eindmeet? Ook het kasteel van Bled dat hoog boven de oevers van Lake Bled uittorent, is een bezoekje waard. Suit up, dress up en laat de Disneyprinses (of prins) in jezelf gerust los. Al lijkt een glazen muiltje in de hellende kasseistraatjes me bij deze toch iets minder aangewezen. Gemakkelijk schoeisel is een aanrader. Aan charme evenwel absoluut geen gebrek.

 

 

Drakenpralines en berensalami

Na de natuurpracht van Bohinj en Bled, zet de groep deelnemers opnieuw koers richting het stedelijke centrum van Ljubljana. Denk hierbij niet noodzakelijk aan grootstadpracht, wel aan gracieuze barokke gevels en statige congrespleinen waar menig straatmuzikant voor het nodige amusement zorgen. Indrukken vanuit pakweg Wenen zijn dan ook nooit echt ver weg, al zorgen ook de plaatselijke bijzondere winkeltjes op tijd en stond voor een stevige frons. In de etalages prijken onder andere drakenpralines of berensalami…. In de bossen van Slovenië zijn er vandaag immers nog zo’n duizendtal beren terug te vinden.

Het bezoek aan Ljubljana is er, helaas, eentje van de blitz-variant want de volgende regio van de Sloveense Riviera wacht de groep enthousiaste reisagenten al op.

 

Piran

Charmante kuststad Piran fungeert vervolgens als het decor voor een fijne stadswandeling doorheen de smalle kasseistraatjes en een zeer ontspannende boottocht waarbij meteen duidelijk wordt waar vergelijkingen met de Riviera vandaan komen. De fleurige roze en helblauwe huisjes langs de oever doen er geen twijfel over bestaan: Piran staat synoniem voor zon, zee & vakantie, wat een horde uitgelaten reisagenten oplevert.

Daarnaast nemen ook aantal stille genieters plaats aan de boeg van het schip om Piran vanuit alle hoeken te kunnen aanschouwen. Hier en daar duikt een genoegzame glimlach op, terwijl een meeuw vlakbij langs scheert.

Hoogtepunt van de dag is echter het indrukwekkende kader van restaurant Kamin, waar de deelnemers vergezeld door een heerlijke glas wijn (kuddo’s voor de heerlijke wijnregio die Slovenië overigens rijk is) met de jachthaven aan hun voeten en een ondergaande zon de dag afsluiten.

 

 

Postonja

Na avonturen ter land, ter zee en in de lucht is het tijd om onder te duiken, en wel in de bijzondere wereld van Postonja. Zo’n 24 km aan onderaardse gangen banen zich er een weg banen langs de meest fabuleuze rotsformaties. De grotten werden in 1818 al ontdekt en deden tijdens de wereldoorlog(en) zelfs dienst tijdens militaire logistieke operaties. Vandaag hoef je de eerste twee kilometer van de grotten echter niet meer te voet te doorkruisen: één van de zes amusante treintjes loodst je probleemloos doorheen de wirwar aan gangen en lemen constructies die zich over de jaren wisten te vormen. Let wel op, ik moest tijdens de rit af en toe toch eens wegduiken voor één of andere grillig rotsobstakel. Het maakte er het treinritje gelukkig enkel spannender op.

De groep verdwaalt langs stalagmieten en stalactieten tot wanneer er plots een saxofonist verschijnt. Het volume gaat meteen wat lager om de klanken geheel tot zijn recht te laten komen. Hoewel het in zo’n grot sowieso al niet echt niet al te warm is, krijg ik best wel kippenvel en dat lijkt me alsnog niet meteen van de kou te zijn. In de impressionante grotzalen worden vandaag regelmatig evenementen of concerten georganiseerd. De ideale symbiose tussen een prachtig kader gecreëerd door moeder natuur en de menselijke inventiviteit.

Vlak in de nabijgelegen omgeving vind je ook het kasteel van Predjama: een heus kasteel gehouwen in een hoge rotswand en eveneens decor voor filmklassiekers zoals Jacky Chen en The Witcher. Mijn verbeelding zag alvast probleemloos ridders en soldaten langs de flanken paraderen.

 

Culinaire troeven

Dat deze TUI-trip tot doel heeft de reisagenten alle troeven van Slovenië te laten zien, mag duidelijk zijn. We aanschouwden Slovenië vanuit de lucht op Mount Vogel, ter zee vanop de meren van Bled en Bohinj en verkenden een stevig stuk van dit groene land, tot zelfs de ondergrondse wereld van Postonja. Variatie in overvloed dus.

Afsluiten doet de groep nog met een korte kennismaking met de Sloveense culinaire troeven: een bezoek aan de Kocbek-familie laat de reisagenten onder meer kennismaken met het ambacht van het persen van pompoenolie en een korte winetasting is de kers op de taart van een bijzondere vijfdaagse waarbij de favoriete tagline ‘Slovenia, the only country that has love incorporated’, absoluut de nodige dosis kracht werd bijgezet.

Foto’s @ EVW -Travel Like A Pro

 

Alle foto’s van deze Slovenië- trip zijn terug te vinden op de Facebookpagina van Travel Express Benelux